83 alts càrrecs de l’administració es van repartir 4,5 milions d’euros en salaris el 2017

5320
7
 • El màxim responsable de l’executiu percep una remuneració mensual de 6.629 euros mentre que el sou brut anual dels diplomàtics que viuen fora se situa al tomb dels 63.800 euros 
 • La relació inclou des de tots els membres del Govern a secretaris d’Estat, ambaixadors o personal de relació especial

L’administració central va abonar durant el 2017 gairebé 4,5 milions d’euros en remuneracions entre les 83 persones considerades tècnicament com a personal clau de la gerència. Curt i ras: alts càrrecs de l’administració entre els quals cal situar-hi des del cap de Govern fins als ambaixadors o el càrrecs de relació especial amb dots de comandament. Els salaris anirien de 6.629,41 euros del màxim responsable de l’executiu fins als pocs més de 2.200 euros mensuals que cobra una tècnica de Funció Pública contractada sota la figura de la relació especial.

Tècnicament, el personal clau inclou tots els directius o membres de l’òrgan de govern de l’entitat que informa, quan dit òrgan té l’autoritat i responsabilitat de la planificació, la gerència i el control de les activitats de l’entitat. Aquest personal, segons la liquidació pressupostària del 2017, es dividiria en tres grans blocs: els 12 membres del Govern, que haurien obtingut una remuneració global anual de 852.854 euros; 40 alts càrrecs de suport al Govern, ambaixadors i personal de relació especial, que haurien comportat una despesa salarial d’1.813.111 euros; i 31 alts càrrecs de l’administració general més, que van suposar un desemborsament remunerador d’1.776.483 euros.

Més enllà de l’establert en l’esmentat informe de liquidació, un recopilatori de salaris públics d’alguns dels càrrecs que s’inclouen en la relació de 83 persones que en global van rebre durant tot l’any passat 4.442.248, i que no tots tenen el contrast i la publicació oficial, permetria saber, per exemple, que el cap de Govern, Toni Martí, rep una remuneració de 6.629,41 euros, salari equivalent al del síndic general, Vicenç Mateu, encara que el sou d’aquest no s’inclou en aquell llistat de 83. El Consell General té la seva ‘pròpia relació’.

Els ministres, tots, cobrarien 5.636,05 euros, que seria equivalent, en aquest cas, a la remuneració de la subsíndica general, Mònica Bonell. També com a integrant, per dir-ho d’alguna manera, del consell de ministres hi hauria el secretari general del Govern, Jordi Casadevall, que en aquest cas percebria de l’ordre de 4.807,15 euros mensuals. A partir d’aquí hi hauria els secretaris d’Estat. El rànquing remuneratori el lideraria la responsable d’Afers Financers Internacionals, Clàudia Cornella, amb 5.421,60 euros.

En segon lloc, entre els secretaris d’Estat, caldria situar-hi el de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, amb 5.020. Després hi hauria un bloc de responsables polítics on tots percebrien 4.807,15 euros. En aquest nivell s’hi trobarien Ester Molné (Justícia i Interior), Ester Fenoll (Afers Socials), Neus Soriano (Comerç i Competitivitat), Joan Antoni León (Salut), Joan Antoni Rodríguez (Funció Pública i Reforma de l’Administració) o Consol Naudí, que durant l’any passat va acabar les seves funcions al capdavant de la secretaria d’Estat d’Afers Institucionals. El secretari d’Estat que percep el salari més baix és Jordi Beal, d’Esports, amb 4.797,11 euros.

Finalment, en la relació a la qual ha tingut accés l’Altaveu, s’hi trobaria una llista de disset persones contractades com a relació especial amb unes remuneracions molt diverses i que van des dels 5.700 d’una tècnica de Salut als poc més de 2.200 d’una tècnica de Funció Pública. Quant als ambaixadors, i segons les dades fetes públiques arran d’una resposta parlamentària l’estiu passat, estarien cobrant de l’ordre de 63.800 euros bruts anuals de salaris els diplomàtics amb residència fixada a l’estranger (despeses d’habitatge, desplaçaments, assegurances… a banda) i els no residents uns 15.600 euros bruts anuals.

CÀRREC NOM REMUNERACIÓ
CAP DE GOVERN Toni Martí 6.629,41 euros
FINANCES Jordi Cinca 5.636,05 euros
AFERS EXTERIORS Maria Ubach 5.636,05 euros
AFERS SOCIALS, JUSTÍCIA I INTERIOR Xavier Espot 5.636,05 euros
ECONOMIA, COMPETITIVITAT I INNOVACIÓ Gilbert Saboya 5.636,05 euros
TURISME Francesc Camp 5.636,05 euros
ORDENAMENT DEL TERRITORI Jordi Torres Falcó 5.636,05 euros
MEDI AMBIENT, AGRICULTURA I SOSTENIBILITAT Sílvia Calvó 5.636,05 euros
EDUCACIÓ Eric Jover 5.636,05 euros
CULTURA, JOVENTUT I ESPORTS Olga Gelabert 5.636,05 euros
SALUT Carles Álvarez 5.636,05 euros
FUNCIÓ PÚBLICA Eva Descarrega 5.636,05 euros
SECRETARI DE GOVERN Jordi Casadevall 4.807,15 euros
SE AFERS FINANCERS INTERNACIONALS Clàudia Cornella 5.421,60 euros
SE DIVERSIFICACIÓ ECONÒMICA Josep Maria Missé 5.020,00 euros
SE JUSTÍCIA I INTERIOR Ester Molné 4.807,15 euros
SE AFERS SOCIALS Ester Fenoll 4.807,15 euros
SE COMERÇ I COMPETITIVITAT Neus Soriano 4.807,15 euros
SE SALUT Joan Antoni León 4.807,15 euros
SE FUNCIÓ PÚBLICA Antoni Rodríguez 4.807,15 euros
SE AFERS INSTITUCIONALS Consol Naudí 4.807,15 euros
SE ESPORTS Jordi Beal 4.797,11 euros

Relacions especials

MINISTERI ÀREA NOM REMUNERACIÓ
Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat Medi Ambient i Sostenibilitat Natàlia Rovira 2.911,59 euros
Cultura, Joventut i Esports Patrimoni Cultural Alfons Codina 3.500 euros
Cultura, Joventut i Esports Joventut i Voluntariat Agustí Pifarré 3.699,74 euros
Salut Salut Cristina Santarrosa 3.726,95 euros
Salut Salut Odile Sarroca 5.722,80 euros
Funció Pública i Reforma de l’Administració Funció Pública Elisabeth Almarcha 3.500 euros
Funció Pública i Reforma de l’Administració Reforma de l’Administració Montse Font 4.500 euros
Funció Pública i Reforma de l’Administració Funció Pública Raquel González 2.279,06 euros
Cap de Govern Gabinet Iago Andreu 4.840,28 euros
Cap de Govern Gabinet Guillem Casal 2.684,54 euros
Cap de Govern Comunicació Creu Rosell 3.523,04 euros
Cap de Govern Comunicació Nerea Moreno 2.684,54 euros
Finances Finances Meritxell Salvat 2.911,60 euros
Finances Estadística Enric Ripoll 4.518 euros
Afers Exteriors Afers Multilaterals i Cooperació Marta Salvat 4.231,86 euros
Afers Socials, Justícia i Interior Ocupació i Treball Eulàlia Sánchez 3.514 euros
Ordenament Territorial Transports Guillem Santacreu 2.700 euros

7 Comentaris

 1. Mantenir el salari dels directors fins a la jubilació és una altra mostra d’indecència, injustícia i iniquitat. Les designacions de les direccions en tant que càrrecs de confiança no justifiquen que siguin amb base en mèrits objectius. Després de deixar el càrrec es mantenen en els seus salaris el complement de funció directiva de per vida laboral (gratitud o silenciament ?), podent-se donar casos de tornar a un lloc de treball usualment de salari inferior compartit amb un altre treballador que cobra el seu legítim salari. Això fomenta el greuge comparatiu, i no facilita l’atmòsfera de treball. Es tracta d’un complement que no té sentit en les noves funcions exdirectives. No té cap sentit tret d’afavorir l’amiguisme, que per això els càrrecs de confiança són “digitals”.

 2. Segur que hi ha explicació, però no sembla lògic que si els ministres cobren un salari idèntic, situació que pondera equitativament la seva competència, els assessors tinguin aquesta dispersió tan exagerada. Fins i tot hi ha un assessor que cobra més que un ministre, això fa què pensar.

  D’altra banda, hi ha casos d’omissió de responsabilitat o d’irresponsabilitat a Govern, sempre escudats en torticers arguments legals, en els millors casos; o mantinguts amb l’ostracisme en la majoria. La legalitat per davant de la justícia. La reforma de la funció pública i de l’administració és benintencionat però penso que acaba en farsa, vist el que s’ha fet, inclús recentment, al departament de funció pública per amanir certs llocs de treball.

  Que els treballadors eventuals de llarga durada no tinguin reconeixement d’antiguitat laboral, ni dret a formació, ni dret a concurs intern en edictes no té nom. Les empreses que persegueixen l’excel·lència no permeten això.

  Això és el que opino.

 3. Lo trist del tot plegat és que la majoria d’ells són uns vividors, enxufats, ganduls i un llarg etc. que no es mereixen ni l’aire que respiren. Sr. Ubach, menys tocar els nassos reivindicant millores per vostès (que no us les mereixeu) i més posar ordre amb tot això que és una vergonya. Lo únic que he trobat que tenint en compte lo que cobra la majoria, podríem fins i tot dir que el Cap de Govern està mal pagat… Tota aquesta barbàrie de sous (i els que no sabem) ho estem pagant amb els impostos i ho pagarem amb els que falten per posar. És un vergonya lo que feu. Al sector privat la majoria d’ells ni els voldrien o bé durarien menys que un telediari.

 4. La “secretaria” o la “controladora” del SE de Funció Publica NOMES cobra 300€ menys que ell, molt curios.
  El tandem d’Andorra Telecom ens costa molt car.

  Ara a Govern ve tot allo q “sobra” a Andorra Telecom ….

 5. Després diuen que l’Administració està inflada i que cal actuar amb una llei. Ells són els primers que la inflen, amb els seus grans salaris i gent ‘enxufada’. A demés hi falten moltes persones, per exemple: la cap de Cultura. M’agradaria saber la mitjana de salari dels funcionaris, guanyadors d’edictes i comparar-ho amb tota aquesta colla d’enxufats, a veure com ho expliquen. Aquest és un article dedicat als que critiquen als funcionaris i voten DA, ara que heu de dir? i per si no sabeu, la nova llei protegeix a tota aquesta ‘colla d’enxufats’ per si se’ls aparta del lloc assignat, per l’arribada d’un nou govern, guardin al seu salari aquests complements de ‘responsabilitat’. D’això tb ens queixem els funcionaris!

 6. Alguns salaris de comunicació i gabinet “pateixen” d’una escandalosa complicitat i connivència per part del cap de govern i algun ministre.

 7. I si a més, la gent sapigués la feina real que fan alguns d’aquests personatges, així com del nivell de “enxufe” i pedigrí, segur que encara seria més sangrant !!!!

  A més “són todos los que estan, pero no estan todos los que son”

Deix un comentari