El tall de l’N-145 s’amplia i es podria arribar a perllongar fins al cap de setmana inclòs

3445
4
  • Els organitzadors urgellencs reben suport d’altres punts del territori català (Solsonès, Bages) i amb més recursos humans donen per fet que el bloqueig no s’interromprà ni aquesta nit
  • La protesta dificulta tot el trànsit de manera molt important, però l’objectiu principal dels manifestants és evitar que circulin mercaderies i especialment evitar que entrin a Andorra
  • Els mossos d’esquadra miren d’habilitar combois de turismes per enllaçar Catalunya i el Principat a partir del pas d’Anserall

El tall de la carretera N-145 que porta a Andorra es podia perllongar de forma indefinida fins al cap de setmana. Encara que les decisions dels organitzadors de la mobilització, coordinats a nivell de tot Catalunya, van adoptant-se en funció del pas de les hores i els recursos humans disponibles, la voluntat és que l’accés al Principat, quant al pas de mercaderies com a mínim, es dificulti tant com sigui possible. El Comitè de Defensa de la República (CDR) de l’Alt Urgell està rebent les darreres hores suport important d’efectius de comarques properes (Solsonès, Bages) i lluny de baixar la pressió, aquesta està augmentant.

Per mirar de pal·liar els efectes del tall, els mossos d’esquadra han obert un pas alternatiu per l’accés d’Anserall. Organitzen combois i puntualment van obrint la circulació. Aquest pas, però, només s’habilita per a turismes. De fet, els vehicles utilitaris probablement també podran passar de tant en tant per la N-145. S’han anat fent obertures al trànsit d’entre cinc i deu minuts cada dues hores des de les 11 del matí. Però el que està clar que es vol fer un gran blocatge de mercaderies i abastiments, segons els organitzadors de la protesta.

Caldrà veure com afecta la davallada de temperatures que es preveu per aquesta nit i la nevada que s’espera a totes les cotes, almenys al Principat, a partir de les 2 de la matinada i fins a primera hora del matí. No obstant això, des de les xarxes socials, els promotors del tall avisen que tenen beguda i menjar calent per poder subsistir al fred de la nit i mantenir vives les retencions.

El Govern d’Andorra, a través del seu ministre portaveu, Jordi Cinca, ha manifestat el neguit de la ciutadania i l’executiu i ha reconegut “el trasbals per Andorra” que està suposant l’acció que pretén denunciar la situació que s’està vivint a Catalunya en relació amb l’Estat espanyol. Cinca ha advocat perquè l’acció “incomodi i perjudiqui el menys possible” i ha fet una crida a veure com evoluciona l’afer. “Mentre sigui una qüestió puntual, prudència i respecte” ja que el dret de vaga està reconegut.

Això no treu, ha observat el ministre, que el cap de Govern, Toni Martí, no hagi contactat amb el màxim representant d’Espanya a Principat, l’ambaixador Manuel Montobbio, per  interessar-se per la situació i demanar que s’actuï des de l’altre cantó de la frontera per tal que la qüestió interna no afecti un país tercer que com aquell qui diu té com a únic accés pel cantó espanyol el de la frontera del riu Runer. De fet, també hi ha tall per Puigcerdà, a la intersecció de les carreteres N-152 i N-154.

-fotografia CDR Alt Urgell-

4 Comentaris

  1. Jo entenc l’indignació i el cansament de Catalunya. Però tallar carreteres, no treurà a la gent de la presó. Que ho facin dies puntuals, avisant i de forma organitzada, d’ acord, però de forma indefinida no. A mi em recorda les manifestacions nits dempeus a França en contra de la reforma del treball. Al principi estaven molt bé, hi havia gent de diferents institucions i la gent parlava molt. Van durar molts dies. Al final, no van aconseguir res i els que manifestaven eren quatre gats que no han treballat mai. Feia pena i tot de veure-ho. Al final, s’ hi adjunta gent que no saben ni perquè estan allà.

  2. No podem esperar que l’alcalde en Batalla faci rès, no tè en conte que hi ha molta gent de La Seu té permís de treball en Andorra, que aquest poble té vida gracies als andorrans, es un desagraït.. Sempre ha hagut una bona relació i aquesta actitud i passivitat devant d’aquest problema no s’enten.

Deix un comentari